tisdag 3 mars 2020

Snaps och snapsvisor

Snapsar och snapsvisor
En välkänd snapsvisa kan på ett enkelt sätt höja stämningen runt middagsbordet och brukar få hela sällskapet att sjunga med och stämma in i sången. En snapsvisa är en modern form av skålvisor och dryckesvisor som tillkom redan på medeltiden. Dessa visor sjungs i direkt anslutning till att en skål ska utbringas och sällskapet brukar sitta med glasen höjda under tiden som snapsvisan sjungs. Att dricka snaps och sjunga en tillhörande snapsvisa är något som endast förekommer i svenska traditioner och går inte att hitta någon annanstans i världen med undantag för Finlands-Sverige.

Snapsvisor sjungs inför att en snaps ska drickas och det brukar vara vanligast vid större högtider så som julafton, midsommarafton eller den traditionella kräftskivan. Helan går och Hej tomtegubbar är namnen på två kända snapsvisor som de allra flesta brukar kunna sjunga med i.

Själva snapsen, även kallad nubbe, serveras i små snapsglas. Det som glasen fylls med är en klar och kryddad sprit, nämligen brännvin. Brännvinet kan kryddas med flera olika typer av köksträdgårdskryddor men det som är gemensamt för svenskt brännvin är att den passar utmärkt till den svenska maten som brukar serveras på de traditionella högtiderna. Sånghäfte fulla med snapsvisor

Den allra vanligaste brännvinssorten som används till snaps heter Akvavit och den ska ha en tydlig smak av en eller båda kryddorna dill och kummin. Det är dessa, eller en av dem, som är dominerande även om andra kryddor också kan finnas i. Brännvin ska ha en hög alkoholhalt och Akvavit ligger på 37,5 volymprocent.
Man kan märka vilka brännvin som är tillverkade i Sverige då de även brukar innehålla lite sötma.
Brännvin tillverkas också i Danmark där man brukar tillverka den något torrare men också med en högre alkoholhalt. I Norge lagrar man brännvin på sherryfat och där använder man nästan uteslutande kummin som krydda. Snapsvisor till midsommar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar