söndag 8 mars 2020

Fira svensk midsommar

Fira svensk midsommar

Midsommar är en av Sveriges största högtider och det är ofta mycket planering, förväntningar och spänningar inför den stora dagen. För många är just midsommarafton ett avstamp för en kommande sommar och tillhörande ledighet.

Förr i tiden var midsommarafton en kyrklig högtid, vilket det inte längre är. För bönderna var midsommar avstamp för arbetsåret och man skulle be för en bra skörd. Det var också vanligt med olika skrönor om onaturliga väsen eller att man som kvinna på midsommarnatten kommer att drömma om sin framtida man. Numera firar man högtiden för sommarens skull och det gör man gärna med ett större sällskap som kan bestå av familj, vänner och släktingar.

Firandet börjar egentligen redan dagen innan midsommarafton då man brukar samlas vid midsommarstången och hjälpas åt att dekorera den med blommor och gröna blad som man har samlat ihop. Men det är inte förrän på midsommarafton som man reser stången som sedan är en central punkt under själva firandet.

Midsommarfiranden brukar ofta vara på en större äng eller gräsmatta där midsommarstången är och det brukar även vara en trubadur, lotterier och chokladhjul. Här samlas människor i närområdet och dansar och sjunger klassiker som "små grodorna" tillsammans.

Det gemensamma firandet brukar hålla på ett par timmar innan varje sällskap går därifrån och ofta möts upp på en annan plats. Där brukar man äta gott och fortsätta att umgås. Maten brukar bestå av typisk midsommarmat som inkluderar färskpotatis, sill, ägghalvor och olika röror samt snaps, du hitta midsommar snapsvisor hos sånghäfte.se. För att fullborda ska efterrätten också bestå av en jordgubbstårta.

Det är också vanligt att man fortsätter firandet med att göra lekar utomhus, spela kubb eller anordna en 5-kamp. På midsommar vill man gärna att vädret ska vara fint så att man kan sitta utomhus och äta och njuta av en försmak av sommaren som ska komma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar