onsdag 26 februari 2020

St Patricks day

St Patricks dayDen 17 mars firar Irland sin nationaldag som även kallas för Saint Patricks day. Dagen har fått sitt namn efter skyddshelgonet Patrick som man anser var den som tog kristendomen till Irland och 17 mars är hans dödsdag. St Patrick gjorde också treklövern till en av Irlands viktigaste symboler när han använde växten för att förklara den kristna treenigheten. På Irland är nationaldagen en ledig dag för medborgarna.

Irlands nationaldag är en av de nationaldagar som firas allra störst och uppmärksammas runtom i hela världen. Det var på 1960-talet som de nuvarande traditionerna tog sin form men dagen har firats långt innan det.

Något som utmärker nationaldagen är den gröna färgen som tar över världen den här dagen. Det är tradition att ha gröna kläder eller accessoarer under firandet men en del går hela vägen och färgar hår och ansikte i samma kulör.
Städer anammar också den gröna färgen och floder, byggnader och mat färgas också gröna. Bland annat har Colosseum i Rom färgats grön något år för att uppmärksamma dagen. Även treklövern är ofta återkommande på accessoarer, klädsel eller på bordsdukningar. De 12 bästa dekorationerna för St Patrick's day

Anledningen till att Irlands nationaldag är så stor världen över är att de irländare som har utvandrat håller hårt i denna tradition. Det är därför många stora parader arrangeras på andra ställen än just på Irland. Har man möjlighet bör man verkligen uppleva en parad på St Patricks day någon gång i sitt liv. Bästa kostymerna för St Patrick's days paraden.

Det som irländarna förtär på deras dag är givetvis mängder med öl då det är något av deras nationaldryck men också mat i form av konserverat kött och kål som är stort på Irland. Förutom på Irland firas dagen stort i bland annat USA, England och Kanada. Till exempel så anordnas världens största St Patricks day-parad i New York och har så gjorts i snart 260 år!

Bloggportalen

Image by Annalise Batista from Pixabay

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar