måndag 24 februari 2020

Sveriges nationaldag


Sveriges flagga på nationaldagen


År 1983 utsågs den 6 juni till Sveriges nationaldag. Tidigare hade dagen firats som svenska flaggans dag. Numera är den 6 juni en flaggdag, en salutdag och sedan 2005 är det även en helgdag.

Det finns flera anledningar till att det blev just den 6 juni som valdes till rikets nationaldag. Dels var det för att det var den 6 juni år 1523 som Gustav Vasa utsågs till Sveriges konung och att landet därmed också bröt med Kalmarunionen och med det blev ett fritt land.
Dels var det också för att det var den 6 juni år 1809 som en ny regeringsform skrevs under och som sedan gällde fram till och med 1974.

Sveriges nationaldag är en av världens nationaldagar som inte har en allt för stark politisk koppling. Detta har bidragit till att firandet av dagen inte är så stort och utbrett som till exempel Norges nationaldag. Detta gör att en stor del av Sveriges befolkning inte firar eller inte ens vet varför just den 6 juni blev Sveriges nationaldag. Dagen firas på olika sätt runt om i Sverige men firandet är som störst i huvudstaden där den kungliga familjen deltar i firandet.

Under nationaldagen öppnas det Kungliga slottet upp och inträdesavgiften är tillfälligt upptagen. Det ger möjlighet för allmänheten att besöka några av de kungliga salarna.
Dagen firas också med att skjuta salut, hissa flaggan och sjunga den svenska nationalsången, du gamla du fria.
Det finns ingen typisk nationaldagsmat i Sverige men det är vanligt att man firar med smörgåstårta som är populärt på högtidliga tillställningar. Om vädret tillåter så tänds det också en hel del grillar runt om i landet och en del väljer att slå sig ned i det gröna med en picknick.
Klädseln för nationaldagen är svensk folkdräkt för den som verkligen vill gå in i firandet. Kungafamiljen ses alltid i den typiska folkdräkten när det vankas nationaldag. Fler fostrländska sånger finns hos sånghäfte.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar