söndag 15 maj 2022

För- och nackdelar med att bo i lägenhet

 Det finns mycket att älska med lägenhetsboende - och oavsett om du är ute efter den livliga livsstilen i innerstaden, om du vill ta det första steget på fastighetsstegen eller om du vill minska din storlek till ett hem som kräver lite underhåll, kan lägenheterna vara ett bra alternativ.

Vilka är fördelarna med att bo i en lägenhet?

Att bo i en lägenhet kan ge fördelar som bättre överkomlighet, mindre underhåll, många bekvämligheter, extra säkerhet, besparingar på försäkringar och större flexibilitet för att ha råd att bo på den plats du föredrar.

Prisvärdighet

Det råder ingen tvekan om att lägenheter kan vara mycket attraktiva när det gäller överkomlighet. Det kan vara mycket tilltalande för förstagångsköpare eller om du har en snäv köpbudget.

Mindre underhåll

Att tillbringa helgerna med att klippa gräsmattor och rensa hängrännor (eller betala någon annan för att göra jobbet) kan vara så igår. Lägenhetsboende kan sänka underhållskostnaderna till nästan noll. Underhållet av byggnaden, trädgårdarna och bekvämligheterna täcks och sköts vanligtvis av antingen hyresvärden eller av organet. Det innebär mer tid att njuta av livet, mindre tid att rensa ogräs i uppfarten och möjliga besparingar på underhållskostnaderna. Tänk på att om du äger din lägenhet måste du troligen bidra till underhållskostnaderna genom avgifter från organet.

Utrustning

Gym? Kryssa. Pool? Tick. Lägenheterna har kommit långt på senare år och många komplex har alla de funktioner som du förväntar dig av en högkvalitativ resort, inklusive pooler, spa, grillplatser och naturligtvis välutrustade gym. Det kan se dig spara på kostnader som medlemskap i gym eftersom chansen är stor att du har ett sådant direkt vid din egen dörr.

Säkerhet

Vårt hem är en plats där vi ska känna oss - och vara - säkra, och lägenhetsboende kan verkligen briljera på säkerhetsfronten. Enligt Australian Bureau of Statistics har 60 % av lägenheterna säkerhetsfunktioner jämfört med vartannat hus. Kvaliteten på dessa säkerhetsdetaljer spelar också roll. Lägenheter har ofta nyckelkodssystem eller intercom som förhindrar att inkräktare tar sig in i byggnaden, för att inte tala om att de kan se din lägenhet. Dessutom är det troligt att andra boende är i närheten för att märka ett misstänkt beteende.

Plats

Att välja en lägenhet i stället för ett hus kan vara nyckeln som gör att du kan bo precis där du vill vara - oavsett om det är mitt emot stranden, i hjärtat av centrum eller 20 våningar över gatunivån och med utsikt i fågelperspektiv.

Besparingar på försäkringar

Som lägenhetsinnehavare måste du teckna en innehållsförsäkring för att täcka värdet på dina ägodelar. Men byggnadsförsäkringen organiseras och betalas av strata body (eller body corporate), som försäkrar hela komplexet, så du behöver inte betala denna kostnad direkt.

Vilka är nackdelarna med att bo i en lägenhet?

Nackdelarna med att bo i en lägenhet kan vara ett mindre bostadsutrymme, mindre avskildhet, mer buller, strataavgifter och minskad renoveringspotential.

Mindre bostadsyta

Enligt den senaste CommSec Home Size Report har australiensiska bostäder - både hus och lägenheter - ökat i storlek under de senaste åren. Men i genomsnitt vinner husen på kvadratmeter.

Integritet

Vi värdesätter alla integritet, och detta är ett område där lägenhetsboende kan innebära kompromisser. Ytterligare faciliteter som du kan njuta av, till exempel en pool eller ett gym, kommer att delas med andra boende. Ditt uterum, t.ex. en balkong, kommer troligen att ligga precis bredvid din grannes. Så om du inte tycker om att bo i gemenskap är en lägenhet kanske inte är det perfekta valet för dig.

Buller

Buller kan vara ett allvarligt problem. Det påverkar inte bara vår mentala hälsa, utan kan också påverka koncentrationen, vilket kan göra det svårare att arbeta hemifrån. Den australiska regeringen rapporterar att klagomål om buller som inte är trafikrelaterat ökar, särskilt i bostadsområden med medelhög och hög täthet. Den tillägger att många nya byggnader med medelhög och hög täthet är onödigt bullriga och att kraven på ljudisolering för flerbostadshus och flerbostadshus inte är särskilt höga. Detta understryker behovet av att överväga potentiella bullerproblem innan man köper eller hyr en lägenhet. Naturligtvis kan man också få bullriga grannar om man köper ett hus.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar