lördag 19 november 2022

Historian bakom Uppsala slottUppsala är en av Sveriges kanske vackraste men också mest betydelsefulla städer. Staden är hem åt många studenter, akademiker, arbetare och många fler och många menar att Uppsala är Sveriges kanske minsta största stad då det hela tiden finns en mysig och väldigt lokal känsla. Uppsala är också hem åt många olika sevärdheter som lockar både inhemska och utländsk turister, inte minst Domkyrkan men naturligtvis också Uppsala Slott. Uppsala Slott är en vacker men framförallt viktigt plats i staden med en ovärderlig historisk bakgrund. Denna artikel kommer att handla om Uppsala Slott och dess historia och en historia som har berört och påverkat hela Sverige.

Ett slott med en fantastisk historia

Uppsala Slott byggdes till en början som en befästning för att skydda staden mot utländska men också inhemska fiender. Slottet började byggas 1549 på order av självaste Gustav Vasa samt hans söner och var en rad av slott eller befästningar som byggdes av just Gustav Vasa. Slottet byggdes i flera etapper där den första blev klar år 1567. Samma år skedde en historisk händelse på slottets fängelse, dem så kallade Sturemorden. Tre adelsmän som då tillhörde familjen Sture och ytterligare tre personer blev avrättade på order av den dåvarande kungen Erik XIV, Gustav Vasas son som beslöt att låta dessa dö då det fanns rykten om att dessa sex personer hade trotsat kungen och hans sätt att driva landet.


Efter Gustav Vasas död så fortsatte hans söner att driva byggandet av slottet fram till början på 1600-talet då det stod klart. Under 1600-talet skedde flera viktiga händelser som skulle påverka hela landet och alla dessa beslut togs på slottet. 1629 beslutade den dåvarande kungen Gustav den andre Adolf att Sverige skulle delta i det om senare skulle kallas för det trettioåriga kriget som utbröt mellan andra europeiska länder 1618. Det var även på Uppsala Slott som Drottning Kristina abdikerade 1654 då hon konverterade till katolicismen och flyttade så småningom till Rom, Italien.

1702 så utbröt en omfattande brand som drabbade hela Uppsala och även slottet. Slottet blev ordentligt drabbat och var i princip i ruiner efter att branden hade lagt sig. Men detta skulle inte hindra Uppsala Slott och i mitten på 1700 talet fick arkitekten Carl Hårleman uppdraget att leda arbetet till att bygga upp och bygga ett än mer fantastiskt slott. Carl Hårleman ändrade rätt mycket både interiört men också exteriört jämfört med hur slottet såg ut från första början. I slutet på 1700-talet stod slotten återigen klart. Många berömda kungligheter och andra viktiga personer i svensk historia har bott på slottet och många avgörande beslut har tagits vilket gör slottet till en ovärderlig svensk byggnad. Idag fungerar Slottet som hem åt landshövdingen men man huserar även tre olika museer där man kan gå på olika guidade visningar och får höra alla historier om slottet. Uppsala Slott är ett mycket populärt turistmål för både svenska men också utländska turister och i samband med slottet så hittar man även den botaniska trädgården som anlades redan 1665 men blev en botanisk trädgård först 1787.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar