lördag 12 februari 2022

Gravid vecka 36 - din tredje trimesterVad händer i min kropp?

Du kommer att ha ett förlossningsbesök ungefär nu med din läkare eller barnmorska. Då kontrolleras ditt blodtryck, din urin och storleken på din knöl. Du kanske inte känner för att gå dit eftersom det är en sådan ansträngning att ta sig någonstans, men prioritera dem. Dessa möten räddar liv eftersom de kan fånga upp förändringar i din kropp som du kanske inte är medveten om, till exempel mycket högt blodtryck.

Ditt barn kanske redan har flyttat huvudet ner i ditt bäcken, vilket betyder att det är redo att gå igång (eller "engagerat"). Det betyder dock inte att förlossningen är på väg - det kan fortfarande dröja flera veckor.

Om ditt barn inte har huvudet nedåt ännu kan du erbjudas att göra en extern cephalisk version (ECV). Då lägger din läkare eller barnmorska försiktigt en hjälpande hand på din knöl för att uppmuntra barnet att vända sig - det lyckas ungefär hälften av gångerna.

Äntligen födelsedag

Undrar du vad som kommer att hända på den stora dagen? Här är de vanligaste sätten för kvinnor att föda barn:

Vaginal förlossning

Detta är det vanligaste sättet att föda barn och står för ungefär 6 av 10 förlossningar i England.

Du kan behöva hjälp med att få igång förlossningen. Detta kallas induktion och kan ske genom att bryta dina hinnor och/eller genom läkemedel. Du kommer sedan att gå igenom tre faser av förlossningen:

Du kommer att känna sammandragningar när din livmoderhals öppnas (utvidgas) till cirka 10 cm. Detta skede varar 6-12 timmar.

Ditt barn rör sig nedåt i förlossningskanalen mot slidans öppning. Du kan få lust att pressa... och sedan kommer ditt barn ut! Detta skede varar upp till 3 timmar om det är ditt första barn eller 2 timmar om du har fött barn tidigare.

Din livmoder drar ihop sig och moderkakan kommer ut genom din vagina. Detta kan ske naturligt eller så kan du behöva en injektion av ett läkemedel som kallas oxytocin för att påskynda det. Detta skede är vanligtvis över inom 30 minuter.

Kejsarsnitt

Nästan 3 av 10 barn föds genom kejsarsnitt. Detta är ett ingrepp som helst planeras, men det kan också utföras i en nödsituation. Ett 10-20 cm långt snitt görs i din mage och livmoder. Ditt barn levereras genom öppningen och förs över till dig. Därefter sys du och erbjuds en injektion av oxytocin för att hjälpa din livmoder att dra ihop sig och minska blodförlusten. Ingreppet tar 40-50 minuter. Du kan behöva återhämta dig på sjukhus i några dagar.

Assisterad förlossning

Drygt 1 av 10 förlossningar är "assisterade", vilket innebär att barnet behöver hjälp att komma ut med hjälp av en ventouse (sugkopp) eller en tång (kirurgisk tång). Du kommer att erbjudas lokalbedövning eller epiduralbedövning (injektion i ryggen) för smärtlindring. Vissa kvinnor behöver en episiotomi (snitt) för att göra det lättare att få ut barnet. Om du slits eller behöver ett snitt kommer du att sys igen.

Kan man föda vaginalt efter ett kejsarsnitt?

Många kvinnor gör det. Det beror på varför du behövde ett kejsarsnitt tidigare. Om det inte finns några medicinska skäl som hindrar dig är dina chanser att få en vaginal förlossning den här gången mycket goda. Prata med din läkare eller barnmorska om för- och nackdelar.

Säkerheten i babyskyddet

Många föräldrar använder en slinga eller bärsele i stället för en barnvagn för att hålla sitt barn nära dem. Om du bestämmer dig för att använda en slinga ska du se till att du vet hur du använder den på ett säkert sätt, eftersom ett litet antal dödsfall på grund av kvävning har kopplats till slingor.

Royal Society for the Prevention of Accidents (RoSPA) rekommenderar att de säkraste slingorna är de som håller barnet stadigt mot kroppen i ett upprätt läge. Se till att du kan se ditt barn, att barnets ansikte inte begränsas och att luftvägarna alltid är fria.

Graviditetssymptom i tredje trimestern (vid 36 veckor)

Har du märkt att lite kiss läcker ut när du skrattar eller hostar? Detta är kroppens sätt att förbereda sig för förlossningen genom att slappna av bäckenbottenmuskulaturen runt blåsan. Det kan hjälpa att bära graviditetskuddar - det är en bra idé att fylla på nu eftersom du kommer att behöva några efter förlossningen. Försök också att träna på dina bäckenbottenövningar (läs mer under Åtgärdsstationer nedan).

Dina graviditetssymptom kan också omfatta följande:

 • smärtfria sammandragningar runt din bula, så kallade Braxton Hicks- sammandragningar.
 • Trötthet och sömnproblem.
 • sträckmärken
 • svullet och blödande tandkött
 • Smärtor på sidan av din babybuckla, som orsakas av att din livmoder expanderar ("round ligament pain").
 • Piles
 • Huvudvärk
 • ryggvärk
 • matsmältningsbesvär och halsbränna
 • Uppblåsthet och förstoppning
 • kramper i benen
 • Känsla av hetta.
 • yrsel
 • svullna händer och fötter
 • urininfektioner
 • vaginala infektioner
 • mörkare hud i ansiktet eller bruna fläckar - detta kallas chloasma eller "graviditetsmask".
 • fetare, fläckigare hud
 • Tjockare och glansigare hår.

symtom från tidigare veckor som orsakas av graviditetshormoner, t.ex. humörsvängningar, morgonkräksjuka, konstiga graviditetsbegär, ökat luktsinne, ömma eller läckande bröst, vitt mjölkaktigt graviditetsutflöde från din vagina och ljusa fläckar (sök läkarhjälp vid eventuella blödningar).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar